ABCAN  Danışmanlık ve Eğitim

  APICS CPIM, CSCP

 
Hakkımızda
 

Copyright © ABCAN Consulting
Şirketimiz Hakkında Bilgiler
 
Tarihçemiz      Ekibimiz      Referanslar ve Projeler   Haberler

 
Tarihçemiz

1991 yılında Kanada'da danışmanlık ve eğitim vermek üzere başlayan çalışmalarımız, bugüne kadar aralıksız devam etmiştir. Bu süre içerisinde yaklaşık 300 firmayla, 10 ayrı ülkede 500'ün üzerinde çeşitli projeler yapılmış ve 8000 civarında katılımcıya sertifika dersleri, seminer ve eğitim amaçlı konferanslar verilmiştir.

Şirketimiz 1994 yılında 'incorporation' olmuş, 2000 yılında ise internet ortamına taşınmıştır. 2004 yılında ABD'de irtibat ofisimiz açılmıştır. 2008 yılında ise yeni bir organizasyonla hizmetlerimize ABCAN Consulting Incorporated olarak devam etmekteyiz.

2005 yılında Türkiye'de ITG Ltd firması ile partnerlik anlaşması yapılarak tedarik zincirleri yönetimi ve APICS/ASCM sertifika derslerinin verilmesine başlanmıştır.

2007 yılından itibaren ise Türkiye'de APICS/ASCM sertifika derslerinin verilmesi başlatılmıştır. Haziran 2008 den itibaren tüm kurs ve sertifika dersleri ve devamı olan ilgili tüm danışmanlık hizmetlerini vermekteyiz

.

        ASCM - The Association for Supply Chain Management

ASCM, 1957 yılında Amerikan Üretim ve Stok Kontrol Derneği olarak kurulmuştur. Geçen süre içinde ASCM dünyada üretim yönetimi, stok kontrol, tam zamanında üretim, tedarik zincirleri yönetimi, kurumsal kaynak planlama (ERP), lojistik ve satınalma konularında standartları belirleyici bir kuruluş haline gelmiştir. ASCM halen dünyanın birçok ülkesinde şube ve temsilcilikleri, 40.000 i aşkın üye mevcudu ve 125.000 sertifika sahibi ile sayılı profesyonel meslek derneklerinden biridir.


Çalışma Ekibimiz

ALİ BÜKEY
Endüstri Y. Müh., P. Eng., CFPIM, CIRM, CSCP, SCOR-P

Ali Bükey ABCAN Consulting şirketinin kurucusudur. 1977 yılında İTÜ Sanayi Mühendisliğinden ve 1981 yılında North Carolina State Üniversitesi (ABD) endüstri mühendisliğinden master derecesi ile mezun olmuştur.

Geçen 25 yılı aşkın süre içinde Türkiye ve diğer ülkelerde şirket yöneticiliği yapmış, çok sayıda şirkete danışman olarak hizmet vermiş ve vermeye devam etmektedir. Bükey tedarik zincirleri kuruluşu ve yönetimi, kurumsal kaynak planlama seçimi, kurulum ve yönetimi, yalın üretim, tam zamanında ve senkronize üretim/sevkiyat, planlama, üretim yönetimi, stok kontrol ve ambar yönetimi konularında eksper olarak bilinmektedir. EBRD organizasyonunun portföyünde 'supply chain management and manufacturing expert' olarak yer almakta ve konusuyla ilgili olarak uluslararası şirketlerde etüt ve incelemeler yapmaktadır.

Kariyerine otomotiv sektöründe başlayan Bükey, daha sonra çimento sanayii, plastik, elektronik, metal işlem ve montaj endüstrileri başta olmak üzere çeşitli firmalarda yönetici olarak çalışmıştır. 1994 yılından sonra danışman olarak birçok sektörde stratejik yönetimden tedarik zinciri yönetimine, ERP sistemlerinden süreç akış dizayn ve yönetimine kadar geniş bir yelpazede görev almıştır.

Ali Bükey APICS/ASCM organizasyonu ile de uzun yıllardır çok yakın çalışmalar içinde olup çok sayıda komite ve çalışma gurubunda aktif görevdedir. ASCM Sertifika ders programlarının oluşturulmasında ve geliştirilmesinde önemli katkıları olmuştur. Özellikle Fundamentals of Materials and Operations Management, CPIM Basics of Supply Chain Management, Certified Supply Chain Professional (CSCP) programlarının oluşturulmasında ve geliştirilmesinde uzun yıllar aktif rol almıştır. ASCM tarafından tescil edilmiş 'Qualified Instructor' listesinde Master seviyesinde eğitmen olarak kayıtlıdır. Son olarak Temmuz 2015 tarihinde SCOR-P sertifikasını da başarıyla tamamlayarak ilk SCOR-P sertifikalı APICS üyelerinden biri olmuştur.

 

Bükey'in kendi konusunda yayınlanmış bir çok makale ve uluslararası konuşmaları mevcuttur.

Diğer bilgiler:

  • Sertifika, Supply Chain Operations Reference Model, SCOR-P, ASCM Supply Chain Council
  • Sertifika, Supply Chain Professional, CSCP Program of ASCM www.ascm.org

  • Kurucu Üye, Yönetim Kurulu Üyesi, Canadian Turkish Business Council, www.ctbc.ca
  • Başkan, APICS Toronto Chapter, 1999-2001 www.apics.ca
  • Başkan, Canadian Society for Industrial Engineering, Toronto Chapter, (1997-1998) www.iienet.org/toronto
  • Professional Engineers Ontario, P. Eng. www.peo.on.ca
  • Sertifika, Integrated Resource Management, CIRM of APICS www.apics.org
  • Sertifika, Fellow in Production and Inventory Management, CFPIM of APICS www.apics.org
  • Eksper, Tedarik Zincirleri Yönetimi, CSCP, APICS www.apics.org
  • Master Eğitmen, APICS www.apics.org
  • Master of Science, Endüstri Mühendisliği , N.C. State University, (1981) www.ncsu.edu
  • İTÜ Sanayi (Endüstri) Mühendisliği (1972-1977) www.itu.edu.tr

Ekimizin diğer üyeleri lütfen bilgi isteyiniz.


Proje yaptığımız şirketlerden bazıları - örnek liste


BAZI PROJELERİMİZ: Kısa Özetler
 
SENKRONİZE ÜRETİM VE SIRALI SEVKİYAT:

Üç büyük otomotiv firmaalrından birine ön konsol ve komple panelin senkronize üretimi ve sıralı sevkiyatının yapılması. In Line Vehicle Sequencing (ILVS) denilen yöntemle 16 iş istasyonunda 80'e yakın modüler parçanın yanlış yapılmasına olanak vermeyecek şekilde montajının otomatik olarak yapılıp istenen sıraya göre gönderilmesi sağlanmıştır. Ana montaj hattından alınan bilgiye göre stoksuz olarak başlanan imalat, sistem kuruluşundan ölçümlerin validasyonuna kadar her aşamada gerekli kontrollerden aksamadan geçerek istenen sırada imalatı gerçekleştirilmiştir. Üretilen farklı kombinasyondaki ürünler küçük miktarlar halinde ana firmanın montaj hattındaki noktaya montaj sırasına göre sevkedilmektedir. Bu proje on aylık bir sürede %100 başarıyla tamamlanmıştır. 

 

YALIN ÜRETİM VE 5S:

Radyoaktif dedektör üreten bu şirketin ürünlerinin çok teknik versiyonlu olması, stok ve imalat yönetimini işin içinden çıkılmaz bir hale getirmişti. Tavsiye ettiğimiz yalın üretim sistemi, 5S ve üretim akışının (1 piece flow) uygulamaları müşteri sevkiyat performansını arttırmasının yanında imalat hızı ve hacimlerini önemli ölçüde arttırmıştır. Bu proje altı ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmiştir.

ÖN ERP SİSTEM YETERLİLİK ARAŞTIRMASI:
Kanada'nın en büyük otomotive parça üreticisi firmanın orta ölçekli bir fabrikasında ERP sistemi alınmadan önce yeterlilik değerlendirilmesi yapılmıştır. Değerlendirme sipariş alınmasından planlamaya, üretimden stok yönetimine ve kapasite çizelgelemelerine kadar birçok alanda sorgulama ile yapılmıştır. Eksik bulgular için ERP sistemleriyle uyumlu olabilecek yol haritası çıkarılmıştır. Yol haritası sonucunda ERP sistemi alımı esnasında eksik yapılanmayı düzeltecek eğitimler verilmiş ve iş akışları değiştirilmiştir.

Maden endüstrisinde faaliyet gösteren bu şirket, dağınık ve birbiriınden bağımsız bir şekilde çalışmaktaydı. Tedarik zincirinin bir sistem olarak nasıl işlediğini ve nasıl olması gerektiği şirketin üst yönetimine grafik yöntemlerle gösterildi. En verimli sonucun ayrı ayrı çalışan işletmelerde değil bir bütün olarak en son müşteriye satışın yapılması halinde gerçekleşeceği gösterildi. Tedarik zinciri toplamında 2 milyar dolarlık bir stok ile çalısan şirketin, semineri takip eden aylarda  bu rakamı 1,7 milyar dolara çekebilmesi sonucunda, şirketin piyasa hisse değeri üç misli artmıştır.

TEDARİKÇİ YÖNETİM SİSTEMİ:
Talaşli imalat yapan bu şirkette satın alma işlemleri geliştirdiğimiz 'Tedarikçi Yönetim Sistemi' sayesinde satınalma sisteminin tamamında iki hafta gibi bir sürede otomasyona geçilmiştir. Satınalma işlemleri 5-8 günden bir kaç dakikaya indirgenmiş, kağıt, posta, revizyon gibi işlemlerin ortadan kalkmasıyla sipariş başına 50 dolar tasarruf edilmiştir. Satın alma işlemlerinde yıllık tasarruf edilen miktarının 500 bin doların üzerinde olduğu hesaplanmıştır.

ERP FİRMA SECİMİ:
Elektronik yazar kasa sistemleri konusunda lider bir firmaya ERP seçimi konusunda danışmanlık verilmiştir. 3000 soru içeren veri tabanımızdan şirketin özelliklerine göre seçilen 1500 değerlendirme sorusu cevaplandırılmış ve alınan bilgiler sonucunda şirketin öncelikleri belirlenmiştir. Bu önceliklere göre 35 ayrı ERP firması incelenmiş bunlardan 15'i ile detaylı görüşme yapılmış ve 5 firma şirkete ürün sunumu için davet edilmiştir. Son elemede kalan en iyi iki firma arasından şirket seçimini yapmıştır.

ERP KURULUŞU VE İŞ AKIŞLARININ DÜZENLENMESİ:
Otomotiv parça üretiminde senkronize üretim ve sevkiyat esasına göre çalışan bu firmanın baştan sona ERP sisteminin kuruluşu yapılmıştır. Sistemin yazılım ve donanımı OEM müşteri talepleri doğrultusunda en verimli ve sağlıklı şekilde kurulmuş, şirketin iş akış prosedürleri düzenlenmiş, stok ve ambar yönetimi kurulmuştur. Projenin devam ettiği 2 yıl boyunca gerekli destek, eğitim ve iyileştirme çalışmaları yapılmış olup aynı süre içinde şirketin kapasitesinin ikiye katlanmasında önemli katkı sağlanmıştır.